Sander Pereboom, landbouw- en loonbedrijf Pereboom, Paasloo:

“We hebben alles nodig tegen de phytophthora”

Sander Pereboom uit Paasloo (Ov.) is een trouwe gebruiker van Orvego in het eerste deel van het spuitseizoen tegen phytophthora. Dat het middel twee actieve stoffen bevat, vindt hij een belangrijk voordeel. “Ik gebruik het elk jaar weer, dat zegt genoeg.”

Na jaren van afwezigheid keerde de aardappelteelt vier jaar geleden weer terug bij landbouw- en loonbedrijf Pereboom. Sanders ouders teelden vroeger voor eigen rekening maar vonden de risico’s te groot; ook paste de teelt arbeid technisch lastig naast de loonwerkzaamheden. “Ik teel nu in een samenwerkingsconstructie met collega telers in de buurt”, vertelt Pereboom. “Zij doen het planten en oogsten en ik doe de verzorging.” Pereboom teelt in totaal zo’n 50 hectare aardappelen voor zowel friet als chips.

Pereboom beleeft veel plezier aan de aardappelteelt. “Het akkerbouwmatige spreekt me aan. Het is een teelt die veel kennis en aandacht vraagt. Ik probeer de maisteelt op dezelfde manier aan te pakken. Daarmee onderscheid ik me naar mijn klanten.” Voor veel van die klanten doet loonbedrijf Pereboom de maisteelt van de zaaibedbereiding tot en met de oogst. De onderneming is volledig gemechaniseerd op de ruwvoerwinning en beschikt onder andere over twee complete ‘hakseltreinen’, een cirkelhark, opraapwagen en pers. “Alles voor een hoge capaciteit”, aldus de loonwerker die het werk rondzet met 6 vaste krachten en in piektijden opschaalt met ZZP-ers naar een bezetting van ca. 15 medewerkers. Ook zijn ouders zijn nog actief in het bedrijf.

Uitzonderlijk jaar

Sander Pereboom beleefde net als veel collega aardappeltelers een uitzonderlijk jaar bij de phytophthora bestrijding. “Meestal is de alternaria bestrijding hier een uitdaging maar dit jaar eiste de phytophthora alle aandacht op”, blikt hij terug. “Het aantal bespuitingen week geeneens zo veel af van andere jaren. Maar aan het begin van het seizoen was het veilig weer en hielden we nog weleens een langer interval aan. Dat werd later compleet anders; eind juli werd in de buurt de eerste aantasting gevonden en een week later vond je bijna overal wel een paar blaadjes. Op een gegeven moment liep het spuitinterval terug tot 4 dagen.”

Sterk fungicide

De middelkeuze voor de phytophthora bestrijding bespreekt Pereboom altijd met zijn adviseur Filip Muller van WPA-Robertus. Orvego is al jaren hun vaste keuze voor het eerste blok. Pereboom: “Orvego heeft twee actieve stoffen en dat spreekt me wel aan. Door de preventieve en curatieve werking en verschillende aangrijpingspunten geeft het middel net wat meer zekerheid.” Muller vindt Orvego een van de sterkste fungiciden voor het vroege segment. “Daarom verdient het wat mij betreft een plek in een hedendaags spuitschema”, stelt de adviseur. “Ook de systemische werking van de dimethomorf draagt bij aan de kracht van Orvego.” In de loop van het seizoen moest ook Pereboom alle zeilen bijzetten en ontkwam hij op de meeste percelen niet aan stopbespuitingen. “Als dit seizoen één ding heeft laten zien dan is het wel dat we alle middelen nodig hebben”, besluit hij.

Sander Perenboom, teler, aardappel, phytophthora, landbouw, loonwerk, Paasloo

Voordeel van verschillende grondsoorten

Voor de teelt van zijn aardappelen ruilt Pereboom veel grond met veehouders. “Die zien steeds vaker de voordelen van regelmatige graslandvernieuwing”, vertelt de loonwerker. “Het geeft meer opbrengst en vermindert onkruidproblemen. Ik profiteer van een teelt op schone grond zonder aaltjesproblemen. En dan kun je hele mooie opbrengsten halen.” In de omgeving van Paasloo vind je veel verschillende grondsoorten en voor Pereboom is dat een voordeel. “Je hebt hier zand, veen, leem en klei op veen. Dat zorgt voor automatische spreiding van zowel het planten als het oogsten.

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.


Of bekijk hier de productpagina van Orvego.

Meer over Orvego