Kwaliteit en zekerheid

Bedrijfsopvolgers Bart en Stan Ammerlaan willen zich onderscheiden met soorten ‘waarvoor je niet bij anderen terecht kunt’. Ook een goede huidkwaliteit is voor hun afzet van groot belang. Met Securo in het dompelbad houden ze vast aan de keuze van hun vaders. “Het geeft een stuk zekerheid. We blijven het gewoon gebruiken.”

De neven Bart en Stan Ammerlaan zijn de derde generatie van een bloembollenfamilie. Ze hebben net de overname afgerond. “Onze opa kwam in de 50-er jaren naar Breezand”, vertelt Stan. “Hij kon bij een oom het vak leren en een beginnetje maken met zijn eigen bollenkraam. Twee bedrijfsvergrotingen later streek hij neer op de huidige locatie.” Zijn zoons Theo en Jos namen het bedrijf over en ook hun zoons Bart en Stan ontwikkelden interesse in het bloembollenvak. Anno 2024 teelt C.Th.M. Ammerlaan BV tulp, lelie, narcis, krokus, muscari en een assortiment bijzondere bolgewassen waaronder scilla, puschkinia, chionodoxa, anemone blanda en frittelaria.

Samen met 9 collega’s en 2 exporteurs heeft de firma een eigen veredelingscoöperatie. Bart daarover: “Wij willen exclusieve soorten telen waarvoor men niet bij anderen terecht kan. Een mooi voorbeeld zijn onze Rose Lilly’s. Dat zijn dubbelbloemige lelies die niet stinken en geen stuifmeel produceren.”

Goed voor huidkwaliteit
Vrijwel alle bollen van Ammerlaan worden afgezet via exporteurs en de droogverkoop. “Daar worden hoge eisen gesteld aan de huidkwaliteit”, weet Stan. “En daarom zit Securo altijd in het basisbad.” De neven behandelen vrijwel al hun bloembollen met het fungicide. “Onze vaders gebruikten het al zolang het bestaat”, weet Bart. “Het geeft een betere huidkwaliteit, minder fusarium en het is bolvriendelijk. Dus wij gaan er gewoon mee door. Want de bollen moeten goed zijn.”

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.