Jan Piet van Cadsand, akkerbouwer te Axel:

“Balaya doet het goed op gele roest”

Tarwe is belangrijk op het akkerbouwbedrijf van Jan Piet van Cadsand in Axel (Zld.) Afgelopen jaar deed Balaya z’n intrede in zijn spuitschema tegen schimmels. “Het resultaat was prima!”

Onder de rook van Axel in Zeeuws-Vlaanderen heeft Jan Piet van Cadsand een akkerbouwbedrijf van 67 ha op grond die varieert van lichte tot zware zeeklei. De consumptieaardappelen, suikerbieten en zaaiuien beslaan met 22 hectare eenderde van het areaal. Kidneybonen (5,5 ha), olifantsgras (7,5 ha) en wintertarwe (32 ha) vullen het resterende deel. “De tarweteelt is op mijn bedrijf altijd belangrijk geweest”, vertelt Van Cadsand. “Het areaal schommelt al heel lang rond de 30 ha. De tarweteelt is goed voor de bodem. Ik zaai ook nog een groenbemester na alle tarwe en na de zaaiuien. Ik verkoop het stro maar mijn organische stof balans is ruimschoots positief.” Van Cadsand doet de graanteelt van zaai tot en met de oogst met eigen mechanisatie.

Prijs-prestatie

Van Cadsand’s teeltdoel voor de wintertarwe is een combinatie van een gezond gewas en maximale opbrengst. Gele roest is met afstand de belangrijkste schimmel in het gebied. “En dat wordt langzamerhand erger”, aldus de akkerbouwer. Afgelopen seizoen introduceerde Pol van de Vijver, akkerbouwadviseur bij CZAV, het nieuwe fungicide Balaya. Hij vertelt welke overwegingen hij meeneemt bij zijn advisering. “Het begint natuurlijk met een goede werking. Maar de prijsprestatieverhouding is ook belangrijk. Dat zit bij Balaya wel goed.” Ook de technische eigenschappen van een fungicide neemt Van de Vijver mee. “De lange duurwerking van Balaya vinden wij wel een belangrijke eigenschap. En resistentiemanagement is ook een aandachtspunt. Afwisselen van actieve stoffen is belangrijk”.

Er kort op

De akkerbouwer en zijn adviseur zijn tevreden over wat zij van de Balaya hebben gezien. Van de Vijver blikt terug: “We hebben wel een keer een beginnetje van gele roest gezien maar toen op tijd gespoten. We zaten er kort op en er zijn daarna geen problemen meer geweest. Dus het resultaat was goed.” Dit beaamt Van Cadsand.

Proefresultaten Balaya

Meeropbrengst wintertarwe 2019 - 2022 in kg/ha (N=15)

Om de effectiviteit van de graanfungiciden te onderzoeken heeft BASF in de periode 2019 - 2022 op meerdere locaties proeven uitgevoerd. In diverse tarwe rassen zijn onder druk van o.a. septoria en roesten eenmalige toepassingen uitgevoerd om zo de individuele kracht van een fungicide te toetsen. Het nieuwe fungicide Balaya blijkt zeer effectief te zijn en scoort gemiddeld een hogere meeropbrengst ten op zichte van de twee marktreferenties.

Ga naar de productpagina

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.