Michiel Bosdijk, technisch productadviseur BASF:

“Ramularia en netvlekkenziekte in gerst de baas”

Met een sterke werking op ramularia en andere bladschimmels hebben de nieuwe Revysol producten van BASF snel een mooie positie verworven in de gerstteelt. En ook in jaren met weinig ziektedruk blijken ze nog een meeropbrengst te geven. Michiel Bosdijk legt uit.

“Voor gerst was 2022 een jaar met weinig ziektedruk en hoge opbrengsten. En toch zagen we dat schema’s met Balaya of Priaxor Duo nog een plus gaven.” Michiel Bosdijk van BASF is goed te spreken over de positie die de Revysol middelen in twee seizoenen hebben verworven. “Balaya is al de standaard in wintergerst op T1 en ook in zomergerst wint het terrein. Het is een makkelijk product met een hoge prijs-kwaliteit verhouding. Verder merken we dat akkerbouwers het wel handig vinden dat je Balaya ook op T1 in de wintertarwe kunt gebruiken. Dat is een praktisch voordeel.”

Meeropbrengst

De populariteit van Balaya heeft het middel te danken aan z’n sterke werking op de twee belangrijkste schimmels in gerst. Bosdijk: ”De Revysol in Balaya is sterk op ramularia; daar hadden gersttelers weinig meer voor maar nu is er dus weer een sterk alternatief. Revysol is trouwens ook effectief op bladvlekken. En de pyraclostrobine doet het heel goed op netvlekkenziekte.” Die laatste actieve stof is er ook verantwoordelijk voor dat Balaya en Priaxor Duo in jaren zonder hoge ziektedruk vaak toch meeropbrengst geven. Met dit fysiologische effect zijn gewassen namelijk beter bestand tegen stress.

Duurwerking

Ook Priaxor Duo kent inmiddels een groep trouwe gebruikers. “Voor de hoofdbespuiting in gerst is dit technisch gezien de mooiste oplossing”, stelt de productadviseur. “Met drie actieve stoffen pak je echt alle schimmels en de Xemium zorgt voor een extra lange duurwerking. Proeven, ook onafhankelijke, laten zien dat schema’s met een Revysol-product altijd het beste resultaat geven. We zijn heel blij dat we met Balaya en Priaxor Duo weer zulke sterke schema’s kunnen bieden tegen de belangrijkste bladschimmels in gerst.”

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.