Soriale is een mooie uitbreiding voor schema's tegen vuur!

Het nieuw toegelaten fungicide Soriale is een welkome partner in spuitschema’s tegen vuur in tulp en lelie. Onder minder zware omstandigheden ‘trekt’ Soriale het ook solo. Technisch productadviseur Jan Koopman is enthousiast.

Na de eerdere toelating in een brede reeks kleine bolgewassen heeft Soriale nu ook een toelating voor de bestrijding van vuur in tulp en lelie. Technisch productadviseur Jan Koopman van BASF is er van overtuigd dat bloembollenkwekers er een flexibel inzetbaar fungicide bij hebben gekregen. “De fungicidewerking van Soriale is qua resultaat vergelijkbaar met die van bedekkingsfungiciden, terwijl de fysiologische werking totaal anders is. Dat vergelijkbare resultaat hebben we in onderzoek kunnen aantonen. Het maakt Soriale heel geschikt als partnermiddel bij bespuitingen met specifieke fungiciden zoals Collis. En in minder zware periodes kun je Soriale rustig solo inzetten tegen botrytis.”

Drievoudige werking
De kaliumfosfonaten in Soriale hebben een meervoudige werking, vertelt Koopman. “Allereerst hebben fosfonaten van zichzelf een direct schimmeldodende werking. Opgelost in water vormen ze fosforigzuur en dat zet de plantencellen aan om de eigen afweer te versterken. De plant gaat dikkere celwanden maken en antischimmel enzymen produceren. Ook worden er receptoren aangemaakt die de plant helpen om de schimmel sneller te herkennen.” Om optimaal van het werkingsmechanisme van Soriale te profiteren is het volgens de productadviseur essentieel om het middel vroeg en preventief in te zetten. “Dan zet je de plant op tijd ‘aan’ en activeer je de eigen afweer voordat de botrytis kan toeslaan. De Soriale mag 6 keer worden toegepast met een interval van 14 dagen. Wij adviseren om die bespuitingen in tulp te gebruiken in de periode van maart tot eind mei.” Volgens Koopman is het resistentierisico bij herhaalde toepassing van Soriale nihil. “Dat komt doordat Soriale de planteigen afweer activeert. En dat mechanisme is niet resistentiegevoelig.”

Gunstige eigenschappen
Naast de goede vuurwerking heeft Soriale nog een aantal andere eigenschappen die bollentelers zullen aanspreken, denkt Koopman. “Het middel is op- en neerwaarts systemisch en verspreidt zich snel door de plant. Soriale heeft een gunstig milieuprofiel en geen zichtbaar residu. En het groene karakter geeft het middel ook iets extra’s. De werking van Soriale berust immers voor een flink deel op plantversterking. Daarmee past het middel uitstekend in de moderne variant van geïntegreerde gewasbescherming. Ik denk dat bollentelers dat waarderen.”

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.