Peter Jong, fruitteler in Hem:

“Soriale is een welkome versterking van het fungicidenschema”

Perenteler Peter Jong vertrouwt op de plantversterkende werking van de kaliumfosfonaat in Soriale. Hij gebruikt het steevast als toevoeging tot midden in de zomer. “We moeten gewoon meer de kant op van een weerbaarder gewas.”

Peter Jong heeft een fruitteeltbedrijf van ruim 10 hectare in Hem (NH). Hij teelt peren en verkoopt zijn oogst op het hout. Al sinds jaar en dag maakt Jong gebruik van de gunstige effecten van kaliumfosfonaat op de gezondheid van zijn peren aanplant. Vroeger paste hij het toe in de vorm van kaliumfosfiet en sinds 2019 gebruikt hij Soriale. “Ik vertrouw op de plantversterkende werking van de kaliumfosfonaat”, verklaart Jong. “Ik gebruik het vooral om de boom weerbaarder te maken tegen schurft en stemphylium. Ik ben er van overtuigd dat we die kant op moeten. Meer aandacht besteden aan de preventieve kracht van het gewas zelf zodat je minder vaak aan de noodrem hoeft te trekken. Met de Soriale stimuleer je de eigen weerbaarheid van de boom en je versterkt de schimmelwerking van je fungiciden.”

Extra veiligheid

Jong’s adviseur Siep Fennema van Agrifirm, eveneens aanwezig bij het interview, onderschrijft de denklijn van Jong. “Het voordeel van Soriale is dat het in de breedte een weerbaarheid verhogend effect heeft.” Ik schat dat zeker 80% van mijn klanten het één of meerdere keren per seizoen gebruikt in de vorm van Soriale of Delan Pro. Men is in deze regio nogal huiverig voor zwartvruchtrot; daarom adviseer ik altijd om Soriale toe te voegen. En als je verzwakte knoppen hebt door perenbladvlo geeft de kaliumfosfonaat ook een beetje extra ondersteuning.” Jong zelf begint al met Soriale voor de bloei en gaat daar mee door tot ca. half juli. Hij voegt het om de 14 dagen bij in zijn spuitschema met afwisselend Delan DF of een ander bedekkingsfungicide. In de zomerperiode gebruikt Jong Soriale ook wel eens solo, als het wat minder spannend is met de schimmelinfecties. Hij mikt dan op de plantversterkende werking en de knopzekerheid voor het volgende jaar. De systemische werking van Soriale is voor Jong geen hoofdzaak maar hij ziet het wel als een soort extra veiligheid. “Als je een keer langere tijd niet de boomgaard in kunt, bijvoorbeeld door nattigheid, heb je toch bescherming.” Dat Soriale bij frequent gebruik in een schema zorgt voor een hoger percentage gezonde knoppen is mooi meegenomen volgens de fruitteler. “Het helpt om de productie veilig te stellen’, bevestigt Fennema. Dat zomerschema’s met Soriale leiden tot een lagere schurftdruk in het volgende jaar is voor Jong geen zwaarwegend argument. “Ik heb de schurft altijd al goed onder controle”, lacht hij.

Schema sterker

Ook in 2022 krijgt Soriale bij Jong zijn vaste plek tot in de zomer. “Het is gewoon een welkome aanvulling die mijn fungicidenschema sterker maakt”, stelt de fruitteler. “En mede dankzij de betere boomgezondheid heeft Soriale voor mij een goede prijs-prestatieverhouding.” Fennema is het met hem eens: “Als je ziet wat de Soriale bijdraagt, zijn er wel betere manieren om te bezuinigen.”

Testen groene chemie

Soriale heeft ook een plek in de activiteiten van het expertiseplatform fruit en boomteelt van Agrifirm. Doel van dit platform is om plantweerbaarheidsproducten te testen in een jaarrond schema al of niet afgewisseld of toevoegen aan een chemisch product. Dit om te kunnen voldoen aan toekomstige eisen met behoud van een goede boterham voor de teler. Ook BASF participeert in dit platform.

Bekijk de productpagina van Soriale5 goede redenen voor kaliumfosfonaat

  1. Versterkt het schema

  2. Systemische werking

  3. Weerstand verhogend

  4. Bacterie werking

  5. Vermindert schurftdruk

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.