Frank Eerland, fruitteeltadviseur bij Van Iperen:

“We gaan Sercadis echt nodig hebben”

Frank Eerland ziet Sercadis steeds vaker in zijn adviezen verschijnen. Hij zet het in op vroege zware schimmelinfecties maar ook in situaties met meerdere infectiepieken biedt het fungicide uitkomst. “Sercadis is sterk, werkt mooi breed en mag vroeg in het seizoen. Mijn klanten die Sercadis gebruiken zijn tevreden.”

“We gaan Sercadis in 2022 hard nodig hebben. De schurftbestrijding wordt komend seizoen echt een dingetje.” Volgens Frank Eerland, fruitteeltadviseur en productmanager bij Van Iperen, wordt het komend seizoen opletten geblazen in de Nederlandse fruitboomgaarden. “Ik zie behoorlijk veel takschurft. En bij peer zijn de eerste infecties altijd het zwaarst. Dus dan wil je een sterk middel inzetten en dan is Sercadis wat mij betreft zeker in beeld. Je wilt immers schurftvrij de primaire periode doorkomen.” De adviseur vertelt dat hij het fungicide steeds vaker in zijn adviezen ziet verschijnen. “Er zijn meerdere situaties waarin Sercadis uitkomst biedt. Op vroege zware piekmomenten van schurft, stemphylium of meeldauw is Sercadis in het voordeel omdat het al voor 1 mei mag worden ingezet. En als je te maken hebt met piekmomenten van meerdere schimmels tegelijk komt de breedte van het middel mooi van pas. Want Sercadis doet het prima op zowel schurft als stemphylium en meeldauw.”

Sercadis in peer en appel

In appel krijgt Sercadis bij Eerland vaak een plek in de strijd tegen meeldauw en schurft. Vanaf het groene knop stadium adviseert hij het middel voor gevaarlijke periodes. “En bij de aanpak van stemphylium in peer zit de Sercadis gewoon standaard in onze schema’s”, vervolgt hij. “Dan adviseer ik het vanaf de bloei; je neemt dan ook meteen de schurft goed mee.” De fruitteeltadviseur schat dat de Sercadis toch al gauw twee keer per jaar bij zijn klanten in de tank gaat; het mag 3 keer per seizoen worden gespoten. Eerland: “Het is gewoon een goed technisch middel. Het heeft prima gebruikseigenschappen en je kunt er veel problemen mee voorkomen. Mijn klanten die het gebruiken zien een goede werking.” Eerland adviseert Sercadis wel altijd te combineren met een basisfungicide, bijvoorbeeld Delan DF of Delan Pro.

Meer weten over de genoemde producten?

Lees hier meer over Delan DF Lees hier meer over Delan Pro

Spuittechniek heel belangrijk!

Frank Eerland is een groot pleitbezorger van een goede spuittechniek. “Bij de gewasbescherming moet je zeker weten dat het middel op de goede plek komt. Want anders wordt er snel gewezen naar het middel dat niet zou werken terwijl het misschien aan de spuittechniek ligt.” Tips van Frank:

  • Gebruik altijd de juiste combinatie van dop en druk.

  • Staan de doppen (nog) wel goed afgesteld? Rij eens een rondje met water door de boomgaard en voeg Surround toe of hang vochtgevoelig papier op. Doe dit zeker met een nieuwe spuit.

  • Rij niet te hard en gebruik genoeg water.

  • Hulpstoffen (uitvloeiers, hechters) kunnen helpen de bedekking te verbeteren.

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.