Kees van Blijderveen, fruitteler in Lienden:

“Faban vroeg en preventief ingezet tegen stemphylium én schurft”

Kees van Blijderveen ging een serieus probleem met stemphylium (zwartvruchtrot) in peer te lijf met vroege preventieve bespuitingen met Faban. Het is hem goed bevallen. “Het heeft prima gewerkt. Ik kende Faban al van de goede schurftwerking. En de stemphylium is nu ook over.”

“Ik kan dat slecht zien. Voor je het weet zit je er onder. Dus ik wilde er vanaf.” Kees van Blijderveen weet nog precies hoe hij zich ergerde aan de stemphylium infecties in twee van zijn perenpercelen. Elke keer kwam hij het weer tegen bij zijn wekelijkse ronde door de boomgaard. “En ook wel incidenteel op andere percelen”, vertelt hij. In voorgaande zomers was hij de schimmel tevergeefs te lijf gegaan met een aanpak die onvoldoende effect had. “Er moest iets gebeuren”, vertelt Kees. “Een van mijn adviseurs kwam met het idee van vroege bespuitingen met Faban. Zijn redeneringwas dat de periode direct na de bloei ook belangrijk is voor de ontwikkeling van stemphylium. En hij had gehoord dat Faban in Italië een toelating heeft voor die schimmel. Ik kende het middel al wel; we zetten Faban wel in bij schurftinfecties, zeker bij twijfel over het infectiemoment. Dus de goede preventieve en curatieve schurftwerking kende ik al. Maar mijn adviseur benadrukte dat Faban ook preventief heel sterk is op stemphylium. Dus toen hebben we de Faban bespuitingen na de bloei ingezet in een preventief schema.”

Probleem verholpen

Kees doet niet aan half werk en besloot meteen zijn volledige areaal peer en appel na de bloei af te dekken met een Faban schema. Het resultaat mocht er wezen. “Ik had geen last meer van stemphylium, het probleem was over”, lacht Kees. “En ook de schurft bleef weg.” Voor komend seizoen is Van Blijderveen voornemens om Faban op dezelfde manier in te zetten. “Het heeft supergoed gewerkt”, motiveert hij. “En het is een makkelijk vloeibaar product om mee te werken. Je hebt preventief en curatief in 1 product en het is goed mengbaar met bijvoorbeeld bladmeststoffen.”

Lees hier meer over Faban

Bekijk de productpagina

Van Blijderveen Fruit

Kees van Blijderveen is de derde generatie van een Betuws familiebedrijf. Op 2 locaties in Lienden en Ravenswaaij heeft hij in totaal 72 ha boomgaard. Vijftig hectare daarvan is peer en 22 appel. Samen met zijn vrouw Milena -die voornamelijk de administratie en certificering verzorgt- stuurt hij de dagelijkse gang van zaken aan op het modern ingerichte bedrijf. Zoon Bas helpt in zijn vrije tijd al flink mee en is, als de voortekenen niet bedriegen, de vierde generatie.

“Delan Pro is een prima basismiddel met extra’s”

Kees van Blijderveen heeft goede ervaringen met Delan Pro als basisfungicide aan het begin van het spuitseizoen. Naast de goede basiswerking op schurft en stemphylium en de regenvastheid van dithianon waardeert hij kaliumfosfonaat als belangrijk wapen tegen dode knoppen en meeldauw.

“Om dode knop zo veel mogelijk te beperken hanteer ik al jaren een bladvoeding schema met kaliumfosfonaat”, vertelt Kees van Blijderveen. “Vroeger voegde ik voor dat doel losse kaliumfosfiet bij en toen dat niet meer kon ben ik Delan Pro gaan gebruiken. En dat bevalt goed.” Van Blijderveen gebruikt de Delan Pro zowel in appel als in peer en is daar heel tevreden over. “De dithianon is sterk op schurft en goed regenvast. Dat wist ik natuurlijk al van de Delan DF, en de toegevoegde kaliumfosfonaat maakt het middel toch weer wat breder en sterker. Het geeft extra’s.” Van Blijderveen doelt, naast de plantversterkende werking tegen dode knop, ook op de ondersteunende werking van de kaliumfosfonaat op meeldauw, stemphylium en schurft.

Geen residuproblemen

Van Blijderveen past de Delan Pro toe tot maximaal 1 of 2 bespuitingen na de bloei; daarna schakelt hij over op een bedekkingsfungicide. “Mijn ervaring is dat je de dithianon dan bij de oogst niet meer terugvindt”, stelt de fruitteler. “Zo lukt het mij om ook voor de strengste afnemers van ons fruit te voldoen aan het maximale aantal residuen. Ik wil absoluut niet boven de 4 actieve stoffen in de residumonsters komen. Wij zijn daar vanwege onze handelstak heel secuur in want we willen alle handelskanalen open houden. Maar we horen nooit klachten, dus is mijn aanpak goed.” Van Blijderveen is Delan Pro gebruiker vanaf de introductie en ook komend seizoen staat het middel weer bij hem in de gewasbeschermingsmiddelenkast. “Het is gewoon een prima product voor het eerste deel van het spuitseizoen.”

Advies

In het ascosporenseizoen neem je geen risico’s en gebruik je de sterkste middelen: Delan Pro of Soriale in combinatie met een contactmiddel als Delan DF of captan. In de zomerperiode kan Soriale ook prima worden toegepast, solo of in combinatie met een contactfungicide, afhankelijk van de ziektedruk in de boomgaard.

Adviesschema met Delan Pro en Soriale


Lees meer over Delan Pro Lees meer over Soriale