Jeroen Wellner; fruitteler in Est:

“Ik neem geen risico, daarom gebruik ik Faban”

Jeroen Wellner laat weinig aan het toeval over bij zijn aanpak van schurft. In de primaire schurftperiode gaat hij voor maximale bescherming. Faban is daarbij een vaste waarde en komt elk jaar wel in zijn schema voor. “Als je het voorjaar goed aanpakt, heb je in de zomer rust.”

Onder de rook van het Gelderse Est hebben Jeroen en René Wellner een fruitteeltbedrijf van om en nabij de 40 hectare. Appel Maribelle en peer Xenia zijn hun belangrijkste rassen; die vinden via hun eigen handelsbedrijf de weg naar meerdere supermarktketens waaronder Boon’s Markt en PLUS. René is verantwoordelijk voor de verwerking en de handel terwijl Jeroen de scepter zwaait in de boomgaard. “Het was me het schurftjaar wel”, blikt hij terug aan het begin van het interview. “De weersomstandigheden hebben me gelukkig niet belet om mijn spuitschema aan te houden. Ik heb wel trekkersporen gereden, maar die grasbaan kan ik wel repareren. Een gemiste schurftinfectie herstellen is echter onmogelijk”, zegt Wellner nuchter.

Geen risico nemen
Niet alleen met een strak schema maar ook via zijn middelenkeuze probeert de fruitteler zijn risico’s te minimaliseren. “Als je de schurft in het voorjaar goed aanpakt, heb je in de zomer rust. En je bent uiteindelijk goedkoper uit”, is zijn overtuiging. Al zolang het middel in de handel is, zet Wellner in het voorjaar het fungicide Faban in. Dat doet hij dan afwisselend met bespuitingen met Delan Pro. “Ik wil in de primaire schurftperiode gewoon geen risico nemen. Meestal spuit ik de Delan Pro voor een verwachte infectiepiek en de Faban erna, maar ik heb ook hele goede ervaringen met de inzet van Faban vóór een infectie. En hoelang ik het gebruik hangt af van de ziektedruk. Afgelopen seizoen heb ik de maximale vier bespuitingen met Faban gedaan maar andere jaren is het ook wel eens minder.”

Pyrimethanil nodig
Alliance-adviseur Arie van Horssen, die is aangeschoven bij het interview, luistert Wellner ’s verhaal instemmend aan. “In zware schurftperiodes heb je gewoon de pyrimethanil uit de Faban nodig. Want als je eenmaal schurft in je gewas hebt, dan ben je de pineut. Je fruit moet van goede kwaliteit zijn, anders verdien je niets. En de Wellners weten als geen ander hoe belangrijk het is om een kwaliteitsproduct te oogsten. Dat ervaren ze in hun handelsbedrijf elke dag.” Jeroen doet er dan ook alles aan om het effect van zijn bespuitingen te optimaliseren. “Ik probeer te spuiten met verstand”, lacht de ondernemer. “Als het nodig is, rij ik ’s nachts. En regelmaat in je schema is ook belangrijk. Want je raakt nooit alles, je hebt afbraak van het middel en er is elke week nieuwe onbeschermde groei. Met een strak schema zorg je voor de nodige opbouw.”

Meer weten over Faban?

Bekijk de productpagina

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.