Sterk nieuw fungicide met breed werkingsspectrum

Belanty maakt het verschil!

Gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF blijft investeren in middelen voor de fruitteelt. Het jongste resultaat van deze inspanningen is het nieuwe fungicide Belanty op basis van de werkzame stof mefentrifluconazool (beter bekend als Revysol). Dit is een triazool van de nieuwste generatie die voldoet aan de modernste toelatingseisen en daardoor een prima toekomstperspectief heeft tot minimaal 2030.

Belanty kan zowel preventief als curatief worden toegepast. Het heeft een vloeibare SC-formulering met een prima regenvastheid en een opvallende UV-bestendigheid. Ook de temperatuuronafhankelijke werking is een sterke troef van het nieuwe fungicide.

Unieke inzetbaarheid

Uniek aan Belanty is de brede inzetbaarheid en het brede werkingsspectrum. Daarmee onderscheidt het zich van concurrerende middelen. Belanty is toegelaten in peer, appel, steenfruit en druif. In peer heeft het een ijzersterke werking tegen stemphylium en schurft; ook de effectiviteit op meeldauw, monilia en roest is prima. In steenfruit maakt Belanty een vuist tegen bloesem- en taksterfte en monilia vruchtrot. Maar ook op alternaria laat Belanty een uitstekende werking zien. Het fungicide heeft in steenfruit een veiligheidstermijn van slechts drie dagen en is daardoor flexibel in gebruik. In druif kan Belanty worden ingezet tegen echte meeldauw en zwartrot.

Welkome aanvulling

Belanty mag in de genoemde gewassen 2 keer per seizoen worden toegepast met een interval van minimaal 7 dagen (druif 10 dagen). Afwisseling met fungiciden uit andere groepen wordt sterk aanbevolen. Om resistentie tegen te gaan is mengen met een contactfungicide als bijvoorbeeld Delan Pro noodzakelijk. Met Belanty heeft de teler een middel in de kast waarmee, afhankelijk van de fruitsoort, tot 4 ziekten tegelijk worden bestreden. Daarmee is het een zeer welkome aanvulling in ‘de gereedschapskist’ van de fruitteler.

Toelating Belanty in fruit

Belanty heeft in Nederland een toelating voor de volgende toepassingen:

  • Peer: bestrijding van zwartvruchtrot (stemphylium), schurft en echte meeldauw. Dosering 2 l/ha met een maximum van 2 toepassingen per teeltcyclus; ofwel dosering 2,3 l/ha met één toepassing. 28 dagen veiligheidstermijn, minimaal 7 dagen interval tussen de bespuitingen.

  • Steenvruchten (onbedekte teelt): bestrijding van monilia vruchtrot, tak- en bloesemsterfte. Dosering 1,8 l/ha met een maximum van 2 toepassingen per 12 maanden. 3 dagen veiligheidstermijn, minimaal 7 dagen interval tussen de bespuitingen.

  • Appel: bestrijding van schurft en echte meeldauw. Dosering 2 l/ha met een maximum van 2 toepassingen per teeltcyclus. 28 dagen veiligheidstermijn, minimaal 7 dagen interval tussen de bespuitingen.

  • Druif (onbedekte teelt): bestrijding van echte meeldauw en zwartrot. Dosering 2 l/ha met een maximum van 2 toepassingen per 12 maanden; ofwel dosering 1,3 l/ha met een maximum van 3 toepassingen per 12 maanden. 21 dagen veiligheidstermijn, minimaal 10 dagen interval tussen de bespuitingen.

Meer over Belanty

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.