Peter Baars, fruitteler in Eck en Wiel:

“Soriale is mooie versterking van het schema”

Peter Baars voegt in de primaire schurftperiode, en soms ook in de zomer, regelmatig Soriale toe aan zijn bespuitingen. Hij doet dat vooral voor de schimmelwerking en de plantversterkende werking. “En ik spuit het ook nog wel eens solo.”

In Eck en Wiel, nabij Maurik in de Betuwe, heeft Peter Baars een fruitbedrijf van ruim 25 ha. Naast 8.5 ha appel (o.a. Sprank), 0,8 ha kers en een halve bunder bramen zijn peren met 15 ha de grootste teelt. De fruitteler is gebruiker van kaliumfosfonaat in de vorm van Soriale. “Ik gebruik Soriale vooral vanwege de versterking van mijn fungicideschema. De schimmelwerking op schurft en meeldauw vind ik het belangrijkst. Als je schurft oploopt moet je de rest van het seizoen harder aan de bak en meestal ook het jaar erop”, onderbouwt hij zijn keuze. Ook de plantversterkende werking speelt mee. Baars: “Mijn ervaring is dat Soriale de knoppen sterker maakt en de zetting verbetert. En in periodes met vorst wordt het gewas weerbaarder.”

Ook solo

Soriale krijgt vooral een plek aan het begin van het spuitseizoen. “De nadruk ligt op de primaire schurftperiode”, bevestigt Baars. “Maar ook in de zomer voeg ik het wel eens toe. Het gaat bij elkaar al gauw om 5 à 6 bespuitingen per seizoen. En wanneer de ziektedruk laag is, spuit ik het ook nog wel eens solo, bijvoorbeeld met de bladmeststoffen mee.” Zijn gewasbescherming adviseur Ruben van Kraaij van AgruniekRijnvallei Plant, die aanwezig is bij het interview, haakt daar op in: “Het zou zomaar kunnen dat Soriale in de nabije toekomst een vervangend middel wordt. Er vallen immers steeds meer middelen weg of het toegestane aantal bespuitingen neemt af. Met een middel als Soriale kun je dan toch iets doen.” Baars is het daar mee eens. “Ik gebruik Soriale nu nog vooral als middel erbij maar het middelenpakket wordt steeds smaller en schema’s maken steeds lastiger.”

Dat hij met Soriale een extra residu introduceert, is voor Baars geen beletsel en hij hoeft ook geen aanpassingen te doen in de rest van zijn spuitschema. “Dan is de Soriale gewoon een hele mooie aanvulling.”

Meer weten over Soriale?

Bekijk de productpagina

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.