Wendy Van Hemelrijck, onderzoeker pcfruit, Sint-Truiden, België:

Wist je dat...

... de ascosporen bij peer en appel niet allemaal op hetzelfde moment worden uitgestoten?

“Dat klopt”, stelt onderzoeker Wendy van Hemelrijck van pcfruit in België. “De grote variabele bij de ascosporen van schurft is het moment van rijping (bij peren rijpen er vaak meer vroeg). De zakjes met sporen worden gedurende de hele winter gevormd en zijn dus niet allemaal tegelijk rijp. Wij volgen de rijping van ascosporen op ons instituut altijd vanaf begin februari en soms zien we al rijpe sporen in de tweede helft van februari. De werkelijke uitstoot gedurende het seizoen (maart-juni) volgen we met een Burkard sporenval vanaf de aanwezigheid van rijpe ascosporen in de bladeren. Regen is altijd de trigger voor het vrijkomen. De uitstoot van de ascosporen duurt ongeveer enkele uren afhankelijk van de duur van de regen; de kiemingssnelheid is afhankelijk van de temperatuur. En je hebt natuurlijk groene plantendelen nodig om tot een infectie te komen.”

... de eerste uitstoot van ascosporen bij peer vaak omvangrijker is dan bij appel?

“Dat klopt vaak maar het hangt ook van de omstandigheden af”, vertelt Van Hemelrijck. “Als het in maart regelmatig regent (neerslag is de trigger voor het uitstoten) dan komen de ascosporen in peer inderdaad eerder in hogere aantallen vrij dan bij appel. Blijft het lang droog, dan valt dit verschil in het begin van het seizoen weg. En na een lange periode van droogte is het aantal sporen dat in 1 keer loskomt ook groter. Maar waar het vooral om gaat is dat perentelers zich realiseren dat aandacht voor schurft belangrijker wordt. Gelukkig zien we dat besef wel groeien. Vroeger dachten we dat Conference weinig gevoelig was en deden we in het vroege voorjaar minder tegen schurft in peer. Inmiddels weten we wel beter. Je moet dus op tijd met de bestrijding beginnen.”

... takschurft bij peer wel speelt en bij appel niet?

Peer heeft last van takschurft, dat zijn schurftinfecties op het hout van het vorige seizoen. Uit deze takschurft komen conidiën vrij die net als de ascosporen ook de bladeren en vruchten kunnen infecteren. De uitstoot van conidiën gebeurt al bij vochtige omstandigheden, een dauwnacht is genoeg.

... Faban curatief sterker is dan een tankmix van Scala + Delan DF?

Door de Co-Crystal formulering komt de pyrimethanil in Faban over een langere periode vrij. Niet alle sporen kiemen even snel en de kiemperiode is ook niet even lang. Daarom is het belangrijk dat de sporen over een langere periode in contact kunnen komen met pyrimethanil voor een goede bestrijding.

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.