Bert Westhoff, technisch productadviseur BASF:

“Revytrex in introductiejaar overtuigend op T2”

Het nieuwe graanfungicide Revytrex beleefde in 2022 een prima introductie. Zowel in de praktijk als op de proefvelden presteerde het middel uitstekend. “Het is gewoon een heel mooi breedwerkend T2-product met een lange duurwerking.”

“De graanteelt ging vooral in Noord- en Midden-Nederland niet vanzelf”, steekt Bert Westhoff van wal. “Daar was 2022 een schimmeljaar. In sommige van onze proeven hebben we op drie verschillende momenten de effecten van middelen kunnen tonen. Er was gele roest op T0 en dankzij kou en regen konden we op T1 en T2 mooi de septoriawerking laten zien. Er is zelfs fusarium geweest. Afhankelijk van de strategie zagen we meeropbrengsten van 1500 tot 2000 kilo vergeleken met onbehandeld.”

Seizoen 2022 was daarmee een mooi jaar voor de praktijkintroductie van Revytrex, het nieuwe kant-en-klare graanfungicide van BASF voor de T2-bespuiting. In de proeven bleek steevast dat schema’s met Revytrex 200 tot 600 kilo/ha meer opbrachten dan schema’s met andere fungicides op T2. Westhoff: “Het verschil werd groter naarmate de ziektedruk toenam. Revytrex manifesteerde zich dan sterker. Op septoria laat Revytrex sowieso de concurrentie achter zich. En op roesten, DTR en sneeuwschimmel is het vergelijkbaar met andere middelen.”

Ook sterk in de praktijk

Niet alleen op proefvelden maar ook in de praktijk kende Revytrex een prima start. “We hebben geen wanklank gehoord”, glundert Westhoff. “En voor een nieuw middel is dat het mooiste compliment dat je kan krijgen. De praktijk ziet dat Revytrex een heel mooi breed product is. Dankzij de Revysol profiteert de teler van een ouderwets sterke septoriawerking; de Xemium zorgt voor de werking in de breedte en de opvallend lange duurwerking. En dat alles in één kant-enklaar vloeibaar product dat niet uitzakt en mengbaar is met alles.”

Westhoff verwacht dat Revytrex vanaf seizoen 2023 een veel geadviseerd fungicide voor T2 in wintertarwe zal zijn. “Maar voor telers die zowel wintergerst als wintertarwe telen, blijft ook Priaxor Duo als alternatief beschikbaar.”

Proefresultaten Revytrex

Meeropbrengst wintertarwe 2019 - 2022 in kg/ha (N=15)

Om de effectiviteit van de graanfungiciden te onderzoeken heeft BASF in de periode 2019 - 2022 op meerdere locaties proeven uitgevoerd. In diverse tarwe rassen zijn onder druk van o.a. septoria en roesten eenmalige toepassingen uitgevoerd om zo de individuele kracht van een fungicide te toetsten. Het nieuwe fungicide Revytrex blijkt zeer effectief te zijn en scoort gemiddeld een hogere meeropbrengst ten op zichte van de twee marktreferenties.

Lees meer over Revytrex

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.