Highlands Potplants houdt wortelproblemen buiten de deur

“Soriale bestrijdt schimmels en stimuleert de natuurlijke afweer van de plant”

Highlands Potplants in ’s-Gravenzande is erin geslaagd om succesvol een eigen merk te lanceren in een nichemarkt. De merknaam ‘Amourette’ staat synoniem voor topkwaliteit in het segment van de Agapanthus. Verspreid over 2 locaties met een totaal areaal van 4 hectare wordt naast Agapanthus ook Portulaca, Leucojum en perkgoed in schalen gekweekt. Teler Mark van der Voort is er veel aan gelegen om ziekten en plagen buiten de deur te houden.

Het paradepaardje van het bedrijf uit ’s-Gravenzande is de Agapanthus Amourette. Onder dit eigen merk brengt Highlands Potplants haar toplijn op de markt. “Deze naam is gebaseerd op beroemde liefdesverhalen uit de geschiedenis, zoals Romeo en Julia”, aldus teler Van der Voort. Net zo bijzonder als het sterke eigen merk is het feit dat Highlands Potplants de veredeling en selectie van de Agapanthus Amourette in eigen beheer doet. “Om onze klanten maximale kwaliteit te kunnen bieden, zijn we jaren geleden begonnen met eigen veredeling. De opkweek van plantmateriaal vindt in Kenia plaats.” Het resultaat van deze focus op topkwaliteit is dat de afzet voornamelijk plaatsvindt aan de betere tuincentra.

Direct schimmeldodend
Bij de ambitie om altijd een topkwaliteit eindproduct te leveren, past ook het streven om ziekten en plagen buiten de deur te houden met een minimale inzet van correctiemiddelen. Om die reden is teler Mark van der Voort blij met de toelating van Soriale. “Het middel stimuleert de natuurlijke afweer van de plant en heeft een direct schimmeldodende werking.” Gewasbeschermingsadviseur Peter van der Wel van Benfried vult aan: “Daarnaast vertraagt Soriale de groei van de schimmel en remt het de vorming van schimmelsporen.”

Preventieve werking
Zowel teler Mark van der Voort als gewasbeschermingsadviseur Peter van der Wel ervaren dat Soriale een goede preventieve werking heeft tegen wortelproblemen. Van der Voort: “We gebruiken Soriale dit jaar voor het eerst en hebben nog geen wortelproblemen gehad. Zowel de groei van het gewas als de wortelvorming verlopen voorspoedig.” Van resistentieontwikkeling of residuwerking is geen sprake.

Agapanthus
Agapanthus

Systemische werking
Een belangrijk voordeel van Soriale vindt gewasbeschermingsadviseur Van der Wel de systemische werking. “De actieve stof kaliumfosfonaat verplaatst zich heel gemakkelijk op- en neerwaarts in het gewas. Vergeleken met typische contactmiddelen, die alleen het oppervlak beschermen dat geraakt wordt, is dit een mooie pre.” Soriale laat zich volgens Van der Wel uitstekend toepassen in een tankmixbespuiting.

Combi met biologie
Tot 2019 mocht het middel, in een iets andere samenstelling, zonder enige vorm van beperking als meststof worden gebruikt. Nu Soriale sinds mei 2023 een toelating als gewasbeschermingsmiddel heeft, mag het middel maximaal zesmaal per jaar worden toegepast. Van der Voort: “We zetten het nu dus nog bewuster in op kritische momenten.  Zoals bij de start van de teelt, voorafgaand aan grote hitte en in het najaar als het vochtig is en er als gevolg van het donkere weer weinig verdamping is.” De toepassing van Soriale gaat volgens Van der Voort goed samen met het gebruik van biologie. “Wij zetten sluipwespen in tegen luis en dat laat zich prima combineren met Soriale.”

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.