Erik Wierenga, consumptieaardappelteler in Luttelgeest:

“De aardappels komen in topconditie uit de schuur”

Erik Wierenga is enthousiast gebruiker van de kiemrustverlenger 1,4SIGHT. Hij ziet dat zijn aardappelen na lange bewaring in prima conditie uit de schuur komen. “Ze zijn veel rustiger dan vroeger. En lange bewaring wordt tegenwoordig goed betaald.”

Als we arriveren voor het interview is Erik Wierenga nog bezig om een pallet tafelaardappelen klaar te zetten voor een klant. “Ik heb die activiteit een paar jaar geleden overgenomen van twee collega’s”, vertelt hij. “Ik teel drie hectare Bildtstar en Frieslander die ik zelf sorteer en verpak. Dat is goed te behappen naast m’n andere werk.” Dat andere werk bestaat uit de zorg voor 85 hectare akkerbouw in het hart van de Noordoostpolder. Naast 27 hectare consumptieaardappelen (rassen Agria, Innovator en Lugano) teelt Wierenga zaaiuien, suikerbieten, wintertarwe en peen. Ook wordt een paar hectare verhuurd voor tulpenteelt. De Lugano en Innovator bewaart Wierenga op roostervloer, de Agria’s staan in kisten in een koelcel bij 6°C.

Gelijk goed

Toen een jaar of vijf geleden duidelijk werd dat Chloor-IPC z’n langste tijd had gehad, besloot Wierenga om niet af te wachten maar snel ervaring op te doen met een alternatief middel. “Een collega verderop was een van de eerste gebruikers van 1,4SIGHT en die was erg enthousiast. En mijn gewasbeschermingshandel ProfytoDSD was nauw betrokken bij de proeven met het middel”, verklaart Wierenga zijn keuze voor 1,4SIGHT. “Ik heb toen één cel geprobeerd en dat was gelijk goed.” Het jaar daarna schakelde hij ook in de andere boxen om naar de kiemrustverlenger.

MH aan de basis

Wierenga spuit al zijn rassen met MH en begint meestal in januari met de 1,4SIGHT. De toediening laat hij over aan ProfytoDSD. Rob Besteman, die namens die firma is aangeschoven bij het interview, vertelt dat een 6-wekelijks schema het uitgangspunt is. “Maar we volgen elke partij op de voet en als het nodig is beginnen we eerder of passen we het interval aan.” De 1,4SIGHT is volgens Besteman makkelijk in het gebruik. “Je krijgt het makkelijk in gasvorm in de cel. Het geeft een mooie nevel.”

Wintersport

Drie bewaarseizoenen verder is Wierenga nog steeds enthousiast. “Het bewaart echt heel makkelijk met de 1,4SIGHT. De aardappelen zijn veel rustiger dan vroeger met de Chloor-IPC en ze komen in topconditie uit de schuur terwijl ik toch al mijn rassen tot in juli bewaar.” Besteman grijnst: “Zijn afnemer staat altijd te juichen als ze zien wat hier uit de schuur komt.” De akkerbouwer erkent dat hij in het eerste jaar wel wat zat aan te hikken tegen de kosten. “Maar de lange bewaring wordt tegenwoordig goed betaald. De 1,4SIGHT brengt mij verder dan m’n oude middel. En ik heb er geen omkijken naar. Ik kan met een gerust hart op wintersport.”

“Ik heb veel gemak van de spoelplaats”

Wie bij Erik Wierenga het erf op rijdt, kan het niet missen: de nieuwe spoelplaats met direct ernaast een dubbele Phytobac. Het is sinds vorig jaar de plek waar hij zonder emissie naar de bodem of de erfsloot zijn veldspuit uitwendig reinigt en ook andere machines kan schoonmaken. Water met gewasbeschermingsmiddel gaat via een buffertank naar de dubbele Phytobac waar bacteriën de gewasbeschermingsmiddelen afbreken. De andere waterstromen gaan via een vet- en olieafscheider naar een bezinksloot. De spoelplaats is ook de plek waar Wierenga zijn spuit vult. Dus als daarbij per ongeluk wordt gemorst, komt de vloeistof niet in het milieu.

“Als we niet netjes met de gewasbescherming omgaan, vergroten we de kans dat we middelen kwijtraken”, onderbouwt Wierenga zijn investering. “Dus toen er een provinciale subsidieregeling kwam, heb ik toegehapt. Een beter milieu begint bij jezelf, nietwaar?” De spoelplaats bevalt de akkerbouwer prima. “Het systeem werkt gewoon goed. Afgelopen voorjaar heb ik er een nieuwe gewasbeschermingsopslag naast gebouwd. Ik heb nu alles voor het spuiten op één plek. Daar heb ik veel gemak van.”

Effecten 1,4SIGHT steeds beter onderbouwd

Verschillende onderzoeken door onafhankelijke instituten in Nederland (WUR) en Belgie (ILVO en PCA) laten zien dat bewaring met 1,4SIGHT substantieel lagere bewaarverliezen geeft. Bewaring met 1,4SIGHT geeft zelden meer dan 4% bewaarverlies terwijl dit bij andere kiemremmers, afhankelijk van het ras, kan oplopen tot 12% bij lange bewaring. Bij een areaal van 12 hectare, een opbrengst van 55 ton en een contractprijs van 25 cent kan het verschil in financiële opbrengst oplopen tot ca. € 9000,-. De beste resultaten werden behaald bij een zo vroeg mogelijke start van de toediening van 1,4SIGHT, ook wanneer tijdens het groeiseizoen MH is gespoten. Daarnaast is het energieverbruik van een 1,4SIGHT bewaring significant lager dankzij de geringere ventilatiebehoefte.

Gebruikers van 1,4SIGHT zijn zeer tevreden over het bewaarresultaat. Ze ervaren meer rust in de schuur en leveren ook bij zeer lange bewaring een product met een uitmuntende bakkwaliteit en een uiterlijk alsof ze net gerooid zijn.

Meer over 1,4SIGHT