Wim Tuinstra van Jan Tuinstra Aardappelhandel B.V., Herkingen:

De aardappel komt in prima conditie bij de klant

Voor zijn klanten in binnen- en buitenland is de kwaliteit van de tafelaardappelen het belangrijkste criterium. Om die reden is Wim Tuinstra een overtuigd gebruiker van de kiemrustverlenger 1,4SIGHT. “Ik zou niets anders meer willen.”

Naar z’n verste klant zijn de aardappelen vier weken onderweg. “Maar nooit een klacht over de kwaliteit hoor”, merkt Wim Tuinstra tevreden op. Jaarlijks sorteert en verpakt zijn aardappelhandelsbedrijf tienduizenden tonnen tafelaardappelen. De meesten vinden via exporteurs hun weg naar buitenlandse klanten. Tuinstra levert ook aardappelen aan de frietindustrie. “Maar dan doen we alleen de handel en het transport.” Wim Tuinstra nam het bedrijf in 2004 over van zijn vader en heeft sindsdien veel geïnvesteerd in verdere professionalisering van de bewaring en de installaties voor het sorteren en verpakken. Zoon Vincent werkt ook in het bedrijf en is verantwoordelijk voor de planning. Op en ten zuiden van Goeree-Overflakkee heeft Tuinstra ca. 100 telers die hem voorzien van aardappelen. Tuinstra streeft naar langjarige relaties met zijn telers en koopt ook het pootgoed voor hen in.

1,4SIGHT vanaf het begin

Toen Tuinstra in 2016 een nieuwe kistenbewaring van 800 ton in gebruik nam, hing het verbod op het gebruik van Chloor-IPC al in de lucht. “We wilden de kiemremming dus anders doen. Via mijn adviseur Jan van der Slik van Van Iperen hoorde ik over 1,4SIGHT. Jan volgde de proeven met dit product al jaren.” Het bedrijf van Tuinstra werd een van de eersten die met de kiemrustverlenger aan de slag ging. “Wij gebruiken het in de nieuwe schuur bij partijen die bedoeld zijn voor de lange bewaring”, vertelt Tuinstra. “Ik zou het ook wel in mijn andere bewaarloodsen willen gebruiken maar die gaan te vaak open.” De 1,4SIGHT wordt toegediend door Van Iperen. Meestal begint die in de loop van januari maar dit bewaarseizoen waren de aardappelen al eerder toe aan de eerste dosering. “We kijken gewoon wat nodig is”, vertelt Vincent. “Dit jaar verschenen de eerste witte puntjes al begin december. Maar dat is elk jaar anders.” De meeste telers van Tuinstra gebruiken MH. Dit vormt een goede basis voor de 1,4SIGHT behandelingen.

Goede knolkwaliteit

Ook na 6 jaar ervaring is Tuinstra nog steeds enthousiast over het effect van 1,4SIGHT. “De kwaliteit van de knollen is bij het uitschuren altijd verbazend goed. We krijgen nooit klachten van onze afnemers. En ook de lange periode tussen de toepassingen vinden wij een voordeel. Meestal hoef je maar om de 6 tot 8 weken terug te komen.” Tuinstra’s adviseur van der Slik die halverwege het interview is aangehaakt, bevestigt dat. “Met andere middelen moet je vaker terugkomen. En je hebt van 1,4SIGHT relatief weinig nodig. Dat maakt het ook een flexibel product.” De afgelopen jaren zijn een aantal van Tuinstra’s telers ook 1,4SIGHT gaan gebruiken. “En die zijn net zo tevreden als wij”, besluit hij.

10 bewaartips 1,4SIGHT

  1. 1,4SIGHT wordt in gasfase toegepast

  2. De bewaring moet minimaal 40% gevuld zijn met aardappelen

  3. Start zodra de aardappelen droog zijn

  4. Pas het middel van buitenaf toe in de bewaring

  5. Temperatuur in bewaring en koelgang moet minimaal 5°C zijn

  6. Blijf tijdens het toepassen rustig intern ventileren

  7. Ventileer na toepassingen 2 tot 3 keer per dag kort intern

  8. Houd de bewaring na toepassing 48 uur gesloten

  9. Voorkom overmatig (extern) ventileren na toepassen

  10. Schakel permanente CO2 afzuiging af

Klik hier voor meer informatie

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.