Willem de Bruin, manager Agro bij Ploegmakers B.V.:

“Aangenaam verrast door goede resultaat Tanaris”

Willem de Bruin zag dat Tanaris niet alleen zijn ’normale’ probleemonkruiden in de suikerbieten prima aanpakte maar ook de aardappelopslag effectief onderdrukte. Dankzij de versterking van de LDS-mix, heeft Tanaris volgens hem een goede prijs-prestatieverhouding. “De bieten waren met 4 bespuitingen schoon.”

“Ik streef naar 100% chemische onkruidbestrijding”, vertelt Willem de Bruin. “Met ons areaal suikerbieten is handwerk geen optie.” Als manager Agro bij de akkerbouwtak van de Ploegmakers groep in De Rips (Noord-Brabant) is De Bruin jaarlijks verantwoordelijk voor de zorg over zo’n 120 hectare suikerbieten. Consumptieaardappelen zijn met 300 hectare het belangrijkste gewas voor Ploegmakers Agro, maar de suikerbietenteelt past daar prima naast. “Qua arbeidsfilm sluit het mooi aan en we kunnen onze machines beter benutten.”

Goed effect op opslag

Op de Brabantse zandgrond met 2 tot 8% organische stof zijn uitstaande meldes en hondspeterselie belangrijke probleemonkruiden. “Omdat vocht hier vaak een probleem is, proberen wij de onkruiden altijd met na-opkomst bespuitingen te bestrijden”, vertelt De Bruin. “En omdat je na neerslag ook altijd weer snel het land op kunt, is dat een betrouwbare strategie. Maar afgelopen jaar was een van de middelen uit mijn LDS-mix maar beperkt leverbaar. Mijn adviseur Erik van Gerwen van Vlamings stelde voor om Tanaris in te zetten. “Ik had daar al goede ervaringen mee”, vertelt van Gerwen die bij het interview is aangeschoven.

Verwachting overtroffen

Vier bespuitingen later constateerde De Bruin dat het effect van Tanaris zijn verwachtingen overtrof. “Ik was vooral verrast over het effect op de aardappelopslag”, vertelt hij. “Bij mijn oude aanpak kreeg de opslag later in het seizoen vaak de overhand. Maar nu met de Tanaris in de mix bleef het prima onder controle.” Van Gerwen licht toe: “De aardappelteelt is hier best wel intensief en dat geeft veel problemen met opslagplanten. Met Tanaris kun je mooi vroeg beginnen en onderdruk je de opslag effectief totdat de schaduwwerking van de bieten het overneemt.”

Weinig bespuitingen

De Bruin vertelt dat ook de bestrijding van de meldes en de hondspeterselie naar wens is verlopen. “Maar het was wel een verrassing dat het met zo weinig bespuitingen lukte.” Van Gerwen vult aan: “Met Tanaris versterk je de LDS-mix en pak je het onkruid net iets scherper aan. Daardoor kan het aantal bespuitingen ook op gronden met hoge onkruiddruk beperkt blijven. En dat geeft Tanaris z’n goede prijs-prestatie verhouding.” De Bruin deelt die mening. “Ik ben dit jaar met Tanaris verder gekomen dan met mijn oude middelenmix. Dus ik denk dat wij doorgaan met Tanaris.”

Tanaris na-opkomst in bieten:

  • Als Kezuro niet is toegepast voor en bij opkomst, kan Tanaris worden toegepast

  • Tanaris in de LDS-mix vanaf 2 echte blaadjes van de bietenplant

  • Zorgt naast verbreding, ook voor extra duur- en contactwerking van de LDS-mix

Op onkruidrijke percelen kan ter voorkoming van nakiemers extra Frontier Optima worden toegevoegd aan de laatste LDS-bespuiting.

Meer informatie over Tanaris

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.