Het nieuwe fungicide Belanty stelt suikerbietentelers in staat om effectievere spuitschema’s tegen bladschimmels in te zetten. In proeven laat het middel niet alleen schonere bieten zien maar ook een hogere suikeropbrengst.
“In de bietenteelt klinkt al langer de roep om nieuwe middelen tegen bladschimmels. Belanty voorziet daar nu in.” Guus Bergmans merkte de afgelopen jaren dat bietentelers effectieve fungiciden als Opus Team en Retengo Plust misten in hun spuitschema’s. “Met het huidige middelenaanbod haal je gewoon de 100% bescherming niet. De praktijk is rijp voor een nieuwe actieve stof. En die zit nu dus in Belanty.” Het nieuwe fungicide van BASF bevat Revysol; deze actieve stof is de afgelopen 2 jaar met succes geïntroduceerd in een reeks nieuwe graanfungiciden (o.a. Balaya, Revytrex en Priaxor Duo) en maakt nu met Belanty ook z’n opwachting in de teelt van suikerbieten en aardappelen. “De formulering is geoptimaliseerd voor opname in het blad van deze gewassen”, weet Bergmans. “Dat is altijd maatwerk.”
Meer suiker
Bergmans heeft Belanty de afgelopen jaren intensief aan de tand gevoeld. Het middel is niet alleen ingezet in eigen proeven van BASF maar ook in aansluitproeven van de handel en bij het IRS. “We zien hele mooie uitkomsten”, vertelt Bergmans. “Belanty biedt echt een plus. We zien allereerst dat het blad mooi schoon blijft. Belanty is niet alleen effectief op cercospora maar ook op roest, meeldauw, ramularia en stemphylium. En door die goede werking geven schema’s met Belanty ook een hogere suikeropbrengst. De meeropbrengst is ongeveer het dubbele van wat je met de huidige standaard-strategie bereikt.”
Combineren met ander middel
Het praktijkadvies wordt straks om Belanty altijd te combineren met een tweede effectief fungicide. “Dergelijke combinaties helpen om resistentie te voorkomen en verlengen dus de levensduur van een nieuwe actieve stof”, stelt Bergmans. Hij voegt daar nog aan toe dat Belanty de hoogste meerwaarde biedt in een preventief schema. “Je mag Belanty 2 keer per seizoen inzetten. Als je maximaal wilt profiteren van de lange beschermingsduur van het nieuwe molecuul spuit je het bij voorkeur bij de eerste en de derde bespuiting. Daarmee heb je weer een mooie effectieve strategie tegen de bladschimmels in suikerbieten.”