Robbert Bogers, suikerbietenteler in Kruisland:

“Door Kezuro lagere doseringen na opkomst”

Na een voor-opkomst bespuiting met Kezuro kon akkerbouwer Robbert Bogers volstaan met veel lagere BOGT-doseringen. “Ik ben verder gekomen dan met mijn oude middel. En de suikerbieten hebben ook minder te lijden.”

“Bij Robbert moet altijd alles goed.” Henk de Vlieger van toeleverancier Theunisse BV in Steenbergen weet zijn klant kort en bondig te typeren. Als adviseur van akkerbouwer Robbert Bogers is hij zijn belangrijkste sparringpartner op het gebied van gewasbescherming. Toen Bogers en De Vlieger afgelopen winter de onkruidbestrijding in de suikerbieten bespraken, hadden ze weinig discussie over het nut van een bodemherbicide vooropkomst. “Meldes en klein kruiskruid zijn hier echt probleemonkruiden”, vertelt Bogers. “En je moet op deze slempgevoelige grond ook altijd beducht zijn op kamille”, vult De Vlieger aan. “Mijn ervaring is dat je met een bodemherbicide voor opkomst je succeskans met tientallen procenten verhoogt. Het kost misschien een paar tientjes meer, maar reken maar eens uit wat extra correctiebespuitingen na opkomst kosten. En Robbert wil nou eenmaal schone bieten.”

Lagere doseringen

De onkruidstrategie veranderde dus niet maar de middelenkeuze wel. Het bodemherbicide dat Bogers tot en met seizoen 2021 voor opkomst gebruikte werd vervangen door Kezuro vanwege de hogere gehaltes metamitron en quinmerac. Die middelenkeuze pakte goed uit, vertelt Bogers. “De probleemonkruiden bleven langer weg en ik kon bij de na-opkomst bespuitingen toe met veel lagere doseringen. Vaak maar een derde of de helft van normaal. De bietenplantjes lijden dus ook veel minder.” Bogers is er van overtuigd dat Kezuro zijn vervolgbespuitingen effectiever heeft gemaakt. “En het werkt ook mooi lang door.”

Flinke klap

De ervaring van de akkerbouwer uit Kruisland past in een patroon dat De Vlieger al langer ziet. “Je deelt het onkruid voor opkomst al een flinke klap uit. Dat geeft je gewoon meer speelruimte voor wat je na-opkomst nog kunt doen omdat je de probleemonkruiden sterk vertraagt in hun ontwikkeling.” Bogers kan dat onderschrijven. “En ik ben dankzij de hogere dosering van de actieve stoffen in Kezuro verder gekomen dan met mijn oude middel. Ik heb na-opkomst gewoon veel minder hoeven doen.”

Kezuro voor-opkomst in bieten:

  • Op percelen met hoge onkruiddruk

  • Zeker in geval van hondspeterselie en bingelkruid

  • Bij vroege zaai waarbij de kans groot is op een lang interval tot de eerste LDS-bespuiting

Tijdens of kort na opkomst kan Kezuro aangevuld worden aan de LDS-mix.

Bekijk hier de productpagina

Vragen?

Neem contact met ons op!

Mail naar agro-nl@basf.com of gebruik onderstaand contactformulier.