Bij Bos Flowers & Orchids verstaan ze met recht de kunst van het telen. Jaarlijks verlaten miljoenen hoogwaardige sierteeltproducten het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf. Naast een onvoorwaardelijke focus op kwaliteit voert het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel. De bestrijding van trips door middel van het biologische preparaat Velifer is hierbij een welkome ontdekking.
Op het Westlandse familiebedrijf worden jaarlijks 17 miljoen Freesia takken, 400.000 Cymbidiums en 1 miljoen Dendrobium Nobilé’s geteeld. Bij het laatste product ligt het accent op het ras Apollon. “Dit is weliswaar teelttechnisch gezien een lastig ras, maar als je de teelt goed in de vingers hebt, dan ontwikkelt de plant voldoende takken en zit hij goed in de knoppen. De hoofdkleur is wit, daar is het meeste vraag naar. Daarnaast doen we ook wel wat roze. Paars is een lastige kleur, die is erg tripsgevoelig,” weet Ruben Vreugdenhil, die verantwoordelijk is voor de Dendrobium-teelt.
Hardnekkig probleem
Trips is een hardnekkig probleem in de teelt van Dendrobium weet Vreugdenhil. “Wij hebben alles geprobeerd om trips effectief te bestrijden, maar niets hielp om de plaagdruk te verlagen. We zijn daarom twee jaar terug gestopt met de toepassing van chemische correctiemiddelen en zijn overgeschakeld op biologische preparaten.” De jonge teeltmanager past sindsdien Velifer toe in een tankmixbespuiting met de werkzame stof azadirachtine, die op haar beurt ook zeer effectief is bij de bestrijding van trips. “Velifer is een biologisch preparaat op basis van de werkzame stof Beauveria bassiana. Deze insectenparasitaire schimmel komt van nature in de grond voor. Als het insect door de sporen loopt, dan dringt de schimmel het insect binnen en doodt deze,” aldus gewasbeschermingsadviseur Sandra van den Bosch van Royal Brinkman.
Frequente inzet mogelijk
Vreugdenhil is ervan overtuigd dat de toepassing van chemische correctiemiddelen een doodlopende weg is en laat zich daarom door gewasbeschermingsadviseur van den Bosch adviseren hoe hij de plaagdruk zo biologisch mogelijk binnen de perken kan houden. “Een chemisch correctiemiddel houd ik het liefst achter de hand voor het moment dat het echt nodig is. Dan ligt resistentieontwikkeling ook niet zo snel op de loer. Wij proberen hier op het bedrijf zo duurzaam mogelijk te telen. De inzet van Velifer past hier perfect bij.” Vreugdenhil is zeer tevreden over de effectiviteit van het biologische preparaat. “Wij komen vanuit een situatie dat we tweemaal per week een chemisch correctiemiddel moesten inzetten om de trips te bestrijden. Nu met Velifer maken we nog maar één keer per week een spuitronde, en dat dus ook nog eens met een biologisch middel.” Een frequente inzet van Velifer is mogelijk omdat het middel 73 keer per jaar mag worden toegepast.
Brede temperatuurrange
Een pre van Velifer is dat het middel kan worden toegepast bij een brede temperatuurrange, van 12 tot 32 graden. En behalve op trips heeft Velifer ook een goede werking op witte vlieg en spint. Vreugdenhil: "In ons geval blijkt een bladnatperiode van 1 uur al voldoende. We spuiten vaak 's ochtends vroeg, soms aan het eind van de dag. Dit doen we zodat we zo min mogelijk instraling hebben." Een bijkomend voordeel van de toepassing van Velifer is dat het niet nodig is om een uitvloeier te gebruiken. “Dankzij de olie vloeit het middel al voldoende uit en komt het ook op de moeilijk bereikbare plaatsen, zoals in de oksel van de plant,” weet adviseur van den Bosch.
Gewasveilig
Vreugdenhil ervaart dat Velifer uitermate veilig voor het gewas is. “Sinds kort zetten wij ook een bodemroofmijt, in ter bestrijding van Sciara en dat gaat heel goed samen met Velifer.” Ook in andere bedekte teelten wordt Velifer volgens van den Bosch met succes ingezet bij de bestrijding van trips. Naast potplanten en vaste planten heeft Velifer onder meer een toelating voor tomaat, paprika, aubergine, courgette, komkommer, roos, chrysant, gerbera en lysianthus. Vreugdenhil en van den Bosch zijn eensgezind over het meest effectieve toepassingsregime. “Velifer werkt het best als je het inzet bij een lage aantasting. Als je het middel dan regelmatig toepast, dan houd je de trips goed weg.”