Ad Akkermans, aardappelteler uit Zevenbergschen Hoek:

“Het is een product waar je van op aan kunt”

Met een nieuwe bewaarschuur kwam er in 2021 ook een nieuwe kiemremmer voor de frietaardappelen van Ad Akkermans. Zijn keuze viel op de kiemrustverlenger 1,4SIGHT en daar heeft hij nog geen spijt van gekregen. “De afnemer is tevreden over de kwaliteit en het is een makkelijk product in de omgang.”

Ad Akkermans houdt van gemak en dat heeft zo z’n redenen. “We hebben naast ons akkerbouwbedrijf een flinke fokvarkenstak en die vraagt heel veel tijd”, vertelt de ondernemer. “Elke week dieren afleveren, intern verplaatsen, hokken reinigen en ontsmetten, inseminaties en vaccinaties. Mijn vrouw Jeanne en ik zijn er elke dag een groot deel van onze tijd aan kwijt. Voor de akkerbouwtak zijn we daarom altijd erg gespitst op makkelijke oplossingen.”

De nieuwe bewaarschuur met roostervloer en mechanische koeling die Akkermans in 2021 in gebruik nam zorgde al voor een flinke besparing op tijd en aandacht. De bewaarcomputer nam het regelwerk van ventilatoren en luiken van hem over en de nieuwbouw was ook een logisch moment om over te schakelen op een nieuwe methode van kiemremming. Na overleg met zijn vaste akkerbouwadviseur Stan van den Goorbergh van Alliance viel de keuze op kiemrustverlenger 1,4SIGHT. “Ons handelsbedrijf heeft meteen vanaf de introductie ervaring opgedaan met 1,4SIGHT. Het is een makkelijk product in de omgang”, vertelt van den Goorbergh die is aangeschoven bij het interview. “En Alliance doet de toediening en dat is voor mij dan weer gemak”, lacht Akkermans.

1,4SIGHT, hoe eerder hoe beter:

BASF adviseert telers om op tijd te beginnen met toediening van de 1,4SIGHT. U profiteert dan van de volgende voordelen:

  • een langere effectiviteit van de MH

  • het minste bewaarverlies

  • de minste ventilatie-uren

  • maximaal profiteren van de natuurlijke kiemrust

  • behoud van schil- en bakkwaliteit

  • een verlengd uitstalleven voor tafelaardappelen

De toediening van 1,4SIGHT kan al beginnen zodra het vrije vocht uit de partij is gedraaid.

Meer over 1,4SIGHT

Bevroren
De akkerbouwer is al jaren een trouwe Markies teler en ook daarbij speelt gemak een rol. “Ik vind Markies een makkelijke aardappel; hij heeft altijd een goed OWG en mooie bakcijfers. Het ras kan goed overweg met drijfmest en in de bewaring is het ook een makkelijke aardappel. Enige minpunt is dat je hem vroeg moet planten en laat moet oogsten voor een goede opbrengst. Afgelopen jaar ben ik daarmee op de koffie gekomen want 9 van de 22 ha is blijven zitten en bevroren.”

Maar zoals wel vaker heeft elk nadeel ook z’n voordeel. Akkermans: “Omdat de Markies wat later is, gaat ook de MH er wat later op. De kans op een mindere werking door te hoge temperaturen is vrij klein. De MH-bespuiting lukt eigenlijk altijd en daardoor kan ik ook wat later beginnen met de kiemremming. Meestal net voor de Kerst maar dit jaar werd het begin januari.” Akkermans begint met 20 ml/ton en komt dan eind maart nog een keer terug met een dosering van 10 - 15 ml. Na toediening blijft de cel in principe drie weken dicht en wordt er alleen intern geventileerd. Als de temperatuur begint op te lopen schakelt Akkermans de mechanische koeling bij. “En ik accepteer een kiempje”, voegt hij daar eerlijk aan toe.

Prima conditie
Met inmiddels drie seizoenen ervaring toont Akkermans zich een tevreden gebruiker van de 1,4SIGHT. “De aardappels komen in juni in prima conditie uit de schuur. Afnemer McCain komt regelmatig kijken en die is tevreden. Ik zit zelf natuurlijk ook regelmatig op de hoop voor inspectie en dan zie je dat de 1,4SIGHT z’n werk goed doet. Je kunt er echt van op aan. Ik kan het iedereen aanbevelen.” Volgens adviseur van den Goorbergh is dat niet nodig. “De meeste telers hier in de buurt gebruiken het al”, lacht hij.

Regeneratieve aardappelteelt

Ad Akkermans is een van de 34 deelnemers aan een project van McCain en de Rabobank waarin aardappeltelers worden ondersteund bij de transitie naar duurzame landbouwpraktijken. In dit project is veel aandacht voor aanvoer en behoud van organische stof. Deelnemers zetten maximaal dierlijke mest in en telen maximaal groenbemesters (Akkermans na uien, tarwe, spinazie en boontjes) en proberen die de winter over te laten staan. Waar mogelijk wordt ploegen vervangen door NKG. Ook houden de telers de milieubelasting bij en proberen die te verminderen. Deelnemers met certificaat kunnen rentekorting krijgen op leningen bij de Rabobank en McCain zorgt voor een plus op de uitbetaling. Technische begeleiding komt van kennis- en adviesbureau Aequator. Akkermans gaat proberen om plaatsspecifiek bodemherbiciden te spuiten op basis van een Verisscan taakkaart. Ook experimenteert hij met een biostimulant op zijn pootgoed.