Septoria kreeg vorig seizoen geen kans in de wintertarwe van Jack en Andre van ’t Westeinde uit Arnemuiden. Ze beschermden hun graangewas met het nieuwe fungicide Revytrex. “De tarwe bleef schoon tot aan de oogst. En Revytrex is praktisch in het gebruik.”
Jack en Andre van ’t Westeinde hebben in Arnemuiden (Zld.) een akkerbouwbedrijf van ca. 140 hectare én een fruitteeltbedrijf met 18 ha. peer. Met 40 ha. is de wintertarwe het grootste gewas in hun bouwplan. “Maar komend seizoen gaan we dat areaal niet halen”, opent Jack van ’t Westeinde het gesprek. “Door machinepech en de weersomstandigheden hebben we veel te weinig wintertarwe kunnen zaaien.” De tarwe is voor de broers wat ze noemen ‘een functioneel rustgewas’ maar ze streven in de teelt wel degelijk naar een maximaal saldo. Ze telen het ras Sverre dat behalve een hoge opbrengstpotentie ook goede scores op ziekteresistenties heeft. Desalniettemin zijn fungicidebespuitingen op T1 en T2 standaard in de aanpak van de akkerbouwers. “We zien hier elk jaar wel gele roest en septoria”, aldus Jack. “Dus op de gewasbescherming wordt niet bezuinigd. Op T1 ligt de focus op de gele roest en op T2 richten we ons vooral op de septoria.”
Vlagblad gezond houden
Van de bekende graanziektes boezemt aarfusarium de Zeeuwse telers de meeste angst in. “Maar dat steekt gelukkig zelden de kop op“, vertelt Andre. Als het gaat om de kilo’s is de T2-bespuiting in de praktijk toch het belangrijkst, stellen de broers. “Je wilt immers het vlagblad gezond houden; dat draagt het meeste bij aan de opbrengst.” In overleg met hun adviseur Richard Markusse van Van Iperen zetten de broers afgelopen seizoen het nieuwe fungicide Revytrex in. “Op T2 moet je gewoon het sterkste middel inzetten en wij gaan er van uit dat onze adviseur ook het sterkste middel adviseert”, verklaren de broers hun keuze. “Bovendien, Revytrex is de opvolger van de Priaxor Duo en daar hadden we ook al goede ervaringen mee.”
Lange duurwerking
Terugblikkend op het seizoen zijn de akkerbouwers goed te spreken over het nieuwe graanfungicide: “Het gewas bleef gezond tot aan de oogst dus de Revytrex heeft z’n werk goed gedaan”, concluderen ze. “Je wilt in principe het hele seizoen afdekken met twee bespuitingen”, vervolgt Jack, “dus de lange duurwerking van de Revytrex past ons wel. Het is ook plezierig dat het een kant-en-klaar product is, dus geen combipak. En het fust is goed spoelbaar.” Omdat de Zeeuwse akkerbouwers nog weleens in actie moeten komen tegen het graanhaantje kunnen ze ook de goede mengbaarheid met andere gewasbeschermingsmiddelen wel waarderen. “We vinden de Revytrex gewoon een betrouwbaar middel”, besluit Jack. “Dus we gaan het komend seizoen gewoon weer gebruiken.”