“Orvego is mijn vaste waarde in het phytophthora schema”

Martin de Jager uit Zevenbergschenhoek bereikt goede resultaten met Orvego tegen phytophthora in het eerste blok. Ook over het gebruiksgemak van het fungicide is hij goed te spreken. “De Orvego heeft zich hier al jarenlang bewezen.”

Je kunt Martin de Jager gerust een overtuigde frietaardappelteler noemen. “Daar kom ik financieel gewoon het verst mee”, stelt hij aan het begin van het interview. “Friet is booming. En voor tafelaardappelen halen we in Nederland naar mijn mening niet de gewenste schilkwaliteit.” De Jager teelt jaarlijks 30 tot 50 ha consumptieaardappelen en het daarvoor benodigde ATR-pootgoed; het areaal aardappelen varieert met de hectares die hij kan bijhuren. De overige ca. 80 hectare van zijn akkerbouwbedrijf worden ingevuld met zaaiuien, suikerbieten, wintertarwe, knolselderij, vlas en conservenerwten. Naast akkerbouw is De Jager Agri ook actief in de grootschalige op- en overslag van agrarische producten. De Jager kan 3500 kisten gekoeld bewaren en heeft daarnaast capaciteit voor 8000 ton losgestort product met grotendeels mechanische koeling. In de vof participeren ook Martin ’s vrouw Jantien en zijn zonen Gert-Jan en Martijn.

De akkerbouwer uit Zevenbergschenhoek is een enthousiaste teler van het ras Markies. “Die doet het prima op de klei”, vervolgt hij. “Veel collega’s vinden het een lastig ras, vooral vanwege het lange en taaie loof. Dat krijg je met de beschikbare loofdodingsmiddelen amper dood maar ik rooi ze zelf al jaren groen en dat lukt zonder ontvellingen. Je hebt dan ook een langer groeiseizoen en Markies beloont dat met een prima opbrengst.” De Jager teelt zijn aardappelen bij voorkeur na een geslaagde groenbemester en is naar eigen zeggen een fanatiek gebruiker van vaste geitenmest.

Sterk middel
De phytophthora bestrijding is een belangrijk onderdeel van de Jager’s aanpak van de teelt. Hij heeft zijn aardappelen afgelopen seizoen volledig vrij weten te houden van de gevreesde schimmelziekte. “Met dank aan mijn adviseur”, knipoogt de Jager naar Johan van Riet van Alliance die bij het interview is aangeschoven. “Toen half juli de eerste aantastingen werden gevonden in de Kempen heeft Johan ons direct geïnformeerd en stonden we meteen op scherp.”

In het eerste deel van het spuitseizoen is Orvego al jarenlang een vaste waarde in de Jager’s fungicidenschema. “Ik gebruik het al vanaf het begin. Het was destijds de vervanger van de Cymoxanil-M’, herinnert de Jager zich. “Ik was toen blij dat er een vloeibaar middel kwam want ik had een hekel aan die poeiers. En de Orvego bleek ook een sterk middel te zijn.” Dat wordt bevestigd door van Riet: “Wij zijn in onze advisering altijd fan geweest van Orvego vanwege z’n technisch sterke werking. En het middel heeft ook een heel praktisch etiket. Je mag het interval inkorten tot 5 dagen als dat nodig is. En met twee actieve stoffen is ook het resistentiemanagement goed ingevuld.”

Tips & adviezen voor phytophthora aanpak

Het middelenpakket breidt nauwelijks uit. Dat vraagt nu dus om goed resistentiemanagement, zodat phytophthora effectief bestreden kan worden.

  • Kies voor (robuuste) rassen die passen bij de bedrijfsvoering

  • Bespreek tijdig het middelenschema met uw adviseur

  • Voorkom besmetting uit afvalhopen of aardappelopslag

  • Maak gebruik van een Beslissings Ondersteunings Systeem

  • Monitor het gewas zeer regelmatig

  • Streef altijd naar preventieve inzet van fungiciden

  • Wissel producten af en gebruik verschillende actieve stoffen

  • Hanteer de FRAC-richtlijnen voor goed resistentiemanagement

Gebruiksvriendelijk
Naast de sterke werking is de Jager goed te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het BASF-fungicide. “Je hebt er weinig van nodig en de cans zijn goed spoelbaar. En ik meng nogal eens vloeibare meststoffen bij en dat gaat prima. Het is gewoon een heel plezierig middel in de omgang.” Ook komend seizoen krijgt de Orvego bij de Jager weer z’n vaste plek in het eerste blok. “Het heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Daarom is de Orvego een vaste waarde in mijn phytophthora schema.”

Werkzame stof Initium in unieke groep
De werkzame stof Initium (o.a. Orvego en Enervin SC) is sinds 2010 toegelaten, zit in de unieke FRAC-groep 45 en onderscheidt zich van andere groepen. Het verstoort de energiehuishouding van de schimmel op een afwijkende wijze. Daarmee past het uitstekend bij goed resistentiemanagement. Orvego en Enervin SC passen dus in een robuust en toekomstbestendig schema tegen phytophthora.